music Player goes here
[ ]
GPZ







✿ LINK 1
✹ LINK 2
✖ LINK 3
☂ LINK 4
✈ LINK 5
+
+

ubat hati ON Tuesday, 10 April 2012 AT Tuesday, April 10, 2012

assalamualaikum ?
alhamdulillah, GPZ masih  lagi bernyawa.


hehehhh~
setelah sekian lama,akhirnya terdetik di hati kecil kita ni untuk menulis sesuatu di GPZ hari ni


EHEM.EHEMMMM ^^

entry kali ni, merupakan entry sulung pada tahun ni.
haaaa, nampak tak ade habuk siket kat GPZ ni ?
tak pe, hari ni kita nak polish GPZ dengan UBAT HATI.


meh layan ubat hati by opick ni sambil kita mengelap-lap GPZ yang berhabuk ni :




UBAT HATI diperbuat dari 5 perkara :

1.bacaan Al-Quran yang disertakan dengan penghayatan.
2.kerajinan solat malam
3.sekumpulan dengan orang soleh
4.keikhlasan dan kesanggupan berpuasa
5.sentiasa berzikir yang tiada hadnya

oke, sekarang  GPZ sudah kembali berkilat. #^.^#

assalamualaikum :)



0 CHEONSA

selamat tinggal 2011 ON Saturday, 31 December 2011 AT Saturday, December 31, 2011
assalamualaikum ?

2011===>2012

saat berganti minit,
minit berganti jam,
jam berganti hari,
hari berganti minggu,
minggu berganti bulan,
bulan berganti tahun,
dan kembali berulang,
dari saat hinggalah ke tahun,
berulang-ulang dengan tertibnya,
sehinggalah 'saat' ini dihentikan oleh yang Maha Berkuasa.

selagi kita berpeluang menikmati dari tahun ke tahun,
selagi itu jugalah tidak terkuburnya azam kita,
kebaikan demi kebaikan yang diharapkan,
bertambah-tambah dari tahun ke tahun.
hanya mampu melaksanakan,
atau
sekadar berpinggiran dilubuk hati.

aku berharap,
tahun yang berganti ini,
dapat mengupload sebanyak mungkin imanku,
dapat menginstall versi mazmumah kepada mahmudah,
dapat mendelete segala perasaan iri hati,
dan sentiasa setting niat untuk perkara yang mulia.
amin~


AHLAN WA SAHLAN 2012



Labels:


0 CHEONSA

segment :u follow i, i follow u ON Thursday, 29 December 2011 AT Thursday, December 29, 2011
assalamualaikum (just for muslim) ?
hai (for anyone read this) ? (Y) 

------------------------------------------------------------------------------------------------
jom join ramai-ramai ! ;]

------------------------------------------------------------------------------------------------

haaaa, dah tengok tajuk + gambarkan (segment : u follow i, i follow u) ?
sudah sememestilah kite terlibat dalam segmen yang dianjurkan oleh AREEN (hai areen ?==') nie.

tapi tak mungkin kite akan terlibat dalam segmen ni secara langsung sebab areen tidak mengetag kepada kite (memanglah kenal pon tidak kan ?=='')

oleh itu, nak cakap terima kasih banyak-banyak kepada budak comel yang diberi nama HAZIQ NAZDMI (meh-meh folow dia ;]) yang sudi mengetag nama kite untuk join ini segmenlah (first time akak join segment camnie haziq ! hahaa~ ).

oke, sekarang mari kite tengok dua orang yang bertuah untuk kite tag :
tadaa . . . .

1) mimi
2) hafiz

(mimi, hafiz join jom !)
done !

'SELAMAT FOLOW MEMFOLOW ;]'
*erkkkk==' sorilah ! dah macam karangan pulak.

 



Labels:


0 CHEONSA

solehah ON Sunday, 25 December 2011 AT Sunday, December 25, 2011
assalamualaikum ?
sape ade tengok rancangan solehah ?


tersentapkan ?
tazkirah yang diberi oleh para peserta secara tidak langsung pasti memberi kesedaran dalam dirikan ?
haaaa, yang paling terasa bagi kite mase WAN NOR MAZWANI bagi puisi tu.
walaupun puisi nye ringkas tapi penuh dengan maksud yang tersirat.

JOM hayati puisi yang dicipta oleh beliau :


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

wanita terdidik untuk mendidik,
terlahirnya solehah untuk memberi,
bukan menerima,
ilmu yang ada pada seorang solehah harus diperjuangkan,
inspirasi solehah mencetus kekuatan abadi,
kehidupan seorang solehah hanya untuk yang maha kuasa,
kemanisan diwajah untuk yang sentiasa menyayangi,
solehah bukan perkataan kosong,
solehah perlu dicari,
solehah tidak datang sendiri pada kita,
kedatangan solehah dinanti,
kita membawa lembaran baru,
dan kita wanita harus menjejaki solehah

*renung-renungkan|selamat beramal :)
--> ade part yang tertinggal | amat kesal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


solehah ?
kadang-kadang kita terfikir kita layak mendapat gelaran SOLEHAH dengan penampilan yang menutup aurat (itupon kite fikir kite dah tutup dengan sempurnanya, walhal sebaliknya) dan melakukan kewajipan dan perkara sunat sahaja.

walhal, untuk menjadi seorang solehah kita haruslah senantiasa berasa tidak cukup dalam menambahkan ilmu bagi memperjuangkan ilmu ALLAH.
kerana kehidupan seorang solehah hanya tertakluk dibawah kekuasaanNya yang ditugaskan untuk memperjuangkan ilmu-ilmu islam.

*mampukah aku menjadi seorang solehah ?==' 
--->boleh ! nak ngan tak nak jeh :)

Labels:


0 CHEONSA

"skin" baru ON AT Sunday, December 25, 2011
hai awok-awok semua ?
ASSALAMUALAIKUM ?
*ape khabar GPZ ?
uhhh ! masam ! berapa hari tak mandi ?! >.<

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wink.wink *.*
haaaa, hari ni GPZ dah segar + wangi + comey sikit la dengan 'skin' baru dia ni kan ?
 (angguk.angguk please ==!)
amacam sweet tak ? (angguk cepat !)
haaaa, nak tahu sape pereka skin nie ?

meh PICIT SINI.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



dah tengok ?
comelkan blog dia.
oke.
cukuplah untuk hari ni.
bile ade mase sambung-sambung lagi.
SALAM.

0 CHEONSA

seloka kelas PPUAB ON Tuesday, 20 December 2011 AT Tuesday, December 20, 2011
assalamualaikum ?
hai blogie, rasenye hari ni nak mekapkan kau dengan selokalah.
jeng.jeng.jeng, kalau beberapa hari yang lepas kite ade post  sajak PRA-U , kali ni nak buat seloka pulaklah, HAHAH ! (dah 2 tahun tak bersastera ni). So,seloka kali nie merupakan kisah kawan-kawanku yang berada di kelas PRA-U atas B. jom layan ^^v

sempoi sahaja perwatakannya,

biasalah guru kelas kami katakan.
ya tuhan ! itu memang trademarknya,
Sir Arunasalam lah yang dimaksudkan. 

memberi salam setiap hari,
ditambah dengan pelbagai aksi.
itulah dia kapten kami,
Amir Hamizan empunya diri.

orangnya pandai tidak terkata,
nombor satu sentiasa miliknya,
itulah contoh penolong yang berjaya,
Wong Chai Shin lah orangnya.

datang the boss Fazilawani,
mengutip hutang setiap bulan,
itulah dia along kelas kami.
datang membuat sebarang tuntutan.

memegang jawatan ajk kecerian,
konon stylo katanya,
wahai saudara Dzafree Dzarefee khan,
kenapa kelas tetap tak ceria ?

kalau bergaya memang kegemarannya,
dari pagi bawalah ke malam,
saudara Azhani itulah dirinya,
yang memang suka mengelilingi alam.

dari sentosa datang ke SEMESCO,
datang dengan bas metro,
memakai baju pengakap kelano,
Amirah Rasyidah empunya namo.

memabawa kupiah ke mana sahaja,
tidak kira masa dan suasana,
itulah dia ustaz kita,
ustaz Asraf tercipta namanya.

orangnya comel seperti belon,
diberi nama Intan Nurshafira Balqis,
ingat !jangan bagi dia tension,
nanti, makanan habis di kikis.

makanan memang dia pantang,
lemak sayur jua disapu,
tuan presiden amanah dipegang,
dilaksana Ishak Sairozi dengan bermutu.

lengloi Soo Pin diberi nama,
orangnya memang sungguh jelita,
ditambah dengan sikap riangnya,
tergambar keceriaan di wajahnya,

kehidupannya penuh berliku-liku,

harus dihadapi penuh kesabaran,
dia memang tidak pernah jemu,
itulah dia  Muhd. Norshahfizan.

pergi ke sekolah jarang sekali,
kalau datang sekali seminggu,
itulah dia si Nalini,
juara ponteng kelas PPUAB tahun ini.

lagaknya seperti hantu kak limah,
renungannya pula memang tajam,
sekali pandang terasalah lemah,
inilah Pavitraa punya ragam.

berkaca mata orangnya,
baik pula budi pekerti,
Sumitera itu namanya,
tetapi short temper jugak lah dia ni.

tamatlah sudah PPUAB punyaceritara,
coretan dari Nur Yazida,
jika ada yang terasa,
minta maap sampai hujung dunia.




weh kawan ! akan merinduimulah 
*tolong halalkan gambar yang dicuri :)



*itu sahaje post kali ini.
jika awok-awok yang bace nie terase, maaplah eyh.

post nie saje untuk mengimbau kenangan lalu. (^^,)

Labels:


0 CHEONSA

3 golongan yang nabi akan tolong ON Thursday, 15 December 2011 AT Thursday, December 15, 2011

alhamdulillah, kite masih diberi kesempatan untuk menghirup lagi oksigen di dunia ni kan ?
so, kite masih ade peluang untuk menambah amalan dengan sebanyak-banyaknya.

meh nak kongsi sikit, haritu kite pergi satu kem ibadah nie ustad tu cakap ade 3 perkara yang  NABI MUHAMMAD akan tolong umatnye ketika berada di dalam neraka. NABI MUHAMMAD akan bersujud kepada ALLAH sehingga ALLAH datang kepadanya dan berkata 'wahai MUHAMMAD, golongan apakah yang engkau mahu aku masukkan ke syurga ?;
maka jawab NABI MUHAMMAD UMAT YANG SELALU BERSELAWAT KEPADAKU.
maka, masuklah ke syurga orang-orang yang kerap mengamalkan selawat itu.
kemudian, NABI MUHAMMAD akan sujud kembali untuk bermohon kepada ALLAH S.W.T agar mengeluarkan lagi golongan yang seterusnya iaitu UMATNYA YANG SENANTIASA MENUTUP AURAT. terselamatlah umatnya dari siksaan di neraka. tidak cukup dengan itu NABI MUHAMMAD bersujud lagi, memohon kepada ALLAH untuk mengeluarkan lagi umatnya yang SENANTIASA TAAT KEPADA IBU BAPANYA.

masyaallah, begitu agungnya cinta NABI MUHAMMAD S.A.W kepada umatnya,
biarpun tidak pernah bersua, berjabat salam, baginda sanggup membantu umatnya yang banyak melakukan kekhilafan kepada penciptanya. ALHAMDULILLAH ya allah ! kerana kau kurniakan kepada kami khalifah yang mempunyai sifat pemurah, pemaaf, penyabar, dan sifat sayang yang tinggi kepada umatnya.

#mudah-mudahan aku dapat mengupgradekan imanku lebih kerap dari mengupdate blog :|






0 CHEONSA